500 gram
färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
14 dl
skinkbuljong
12 msk
smör
12 dl
grädde
11 msk
ljus sirap
10,5 krm
vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)Skölj, rensa och skär bort stjälkar. Hacka grovt. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Koka grönkålen under lock i 20 minuter. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna. Hacka grönkålen fint. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter och tillsätt grädde och koka i fem minuter. Innan servering så smakar du av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt. Man kan också tillsätta och värma upp med mer grädde om du vill ha en mer såsig grönkål.
4 portioner Ingredienser 700 g Fakse eller annan fast potatis 250 g rimmad lax (rökt eller gravad) 3 msk lök 2 msk smör 2 st ägg 2½ dl matlagningsgrädde eller mjölk 1 krm vitpeppar 1 dl finklippt dill Till servering
1 kg Grönkål/Savoykål. 11 msk DijonsenapKoka grönkålen några minuter i lättsaltat vatten. 1Strimla/tärna baconet och stek knaprigt, tillsätt sedan grönkålen. 1Det går bra att byta grönkålen mot savoykål
Grönkål, morot & purjo. Slanta morötterna, strimla grönkålen och purjon. 3 medelstora grönkålsblad. Tillsätt morötter och grönkål till vattnet och låt sjuda på meddelvärme i ca 3-4 minuter. 3 medelstora grönkålsblad
Röd quinoa med kokosstekt grönkål och grillad kyckling. färsk, skuren grönkål. Servera sedan den stekta grönkålen med ingefärsquionan, kycklingen och toppa med ytterligare kokosmjölk
Grönkål är en riktig hälsobomb. Det här är varför just du ska äta grönkål. Dessutom delar vi med oss det busenkla (och snabba, och nyttiga…) receptet på chips av grönkål
Grönkål. Tag bort stjälkarna från Grönkålen och lossa bladen försiktigt. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ringla lite olja över, lägg grönkålen på plåten rör om försiktigt och strö lite flingsalt över
8 2 stora grönkålsstånd (à ca 1/2 kg) 5 dl skinkspad eller köttbuljong (fond eller tärning + vatten) 1 msk smör eller margarin 1 dl vispgrädde 1 tsk salt 1/2 tsk socker 1 krm vitpeppar Lägg till i inköpslistan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.